Een goede reden om kunststof kozijnen te kopen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Kozijnen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Tegenwoordig is het meest gebruikte materiaalsoort kunststof. Redenen om voor kunststof te kiezen, en niet voor hout, zijn goed uit te leggen. Kunststof profielen hebben t.o.v. andere kozijnsoorten een veel langere levensduur en praktisch geen onderhoud nodig. De kosten voor een kunststof kozijn zijn daarnaast ook nog eens lager dan de prijzen voor een houten of aluminium kozijn, een gemakkelijke keuze dus.
onderhoud kunststof kozijnen

Goed onderhoud scheelt geld

U kan een hoop geld besparen als kozijnen goed onderhouden worden. Door goed onderhoud voorkomt u problemen en houd u het kozijn in optimale conditie. Doordat de materiaalsoort PVC weersbestendig is hebben dit type kozijnen minder onderhoud nodig dan de houten variant. Toch is het verstandig om 1x per jaar uw raam- en deurkozijnen te reinigen.

Zelf kunststof kozijnen schoonmaken

De vuistregel voor de frequentie van het onderhoud is 1x per jaar. Merkt u op dat uw raamkozijnen sneller vies worden dan is het uiteraard slim om vaker een doekje over de kozijnen heen te halen. U bent vast benieuwd of het schoonmaken een ingewikkelde klus is? Dat valt gelukkig hartstikke mee. We leggen het stapsgewijs voor u uit:

  • Stap 1.
    Eerst de benodigdheden bij elkaar zoeken: een emmer, schoonmaakmiddel (lees verderop welke u wel en niet kunt gebruiken), een doekje, en schoonmaakborstel (oude afwasborstel werkt prima). Sommige mensen vinden het prettig om schoonmaakhandschoenen aan te trekken dus dit is optioneel. Een huishoudtrapje is ook handig.
  • Stap 2.
    Doe redelijk warm water in de emmer samen met het schoonmaakmiddel.
  • Stap 3.
    Bekijk de mate van vervuiling en probeer deze eerst met behulp van de doek te reinigen. Lukt dit niet? Ga dan aan de slag met de borstel. Het gebruik van schuursponsjes wordt niet aanbevolen omdat dit kan krassen. Is er echt hardnekkig vuil? Koop dan een speciale reiniger of laat een vakman uw kunststof kozijnen schoonmaken.
Het gebruik van huishoudelijke middeltjes in plaats van speciaal reinigingsmiddel kan averechts werken. Spiritus kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kleur aangetast wordt. Autoshampoo is een reinigingsmiddel dat wel wordt aangeraden omdat deur- en raamkozijnen, net als een auto, zich voortdurend in de buitenlucht bevinden.
kunststof kozijnen schoonmaken

Welke reinigingsmiddelen?

Tijdens het onderhoud kunt u meeste vuil waarschijnlijk verwijderen met warm water en een niet agressief schoonmaakmiddel. Vaak leveren kozijnleveranciers ook onderhoudsmiddelen om de kozijnen in optimale staat te houden.

Onderhoud aan hang- en sluitwerk

Iets wat veel mensen vergeten tijdens het onderhoud van de kunststoffen raamkozijnen is het controleren en onderhouden van het hang- en sluitwerk. U wilt natuurlijk dat deze optimaal functioneren zodat ongewenste bezoekers niet zomaar uw huis binnen kunnen komen. Scharnieren en sloten kunt u met een smeermiddel zoals WD-40 insmeren om het soepel te houden.

Kunststof kozijnen schilderen?

Een groot voordeel van houten kozijnen is dat ze in alle mogelijke kleuren geschilderd kunnen worden. Door het verven van het hout wordt het kozijn beter bestand tegen de weerselementen. Kunststof is al beschermd tegen de weerselementen dus om ze te onderhouden hoeven ze niet geverfd te worden. Een vraag die wij regelmatig van onze klanten krijgen is: kan een kunststoffen raam- of deurkozijn wel geschilderd worden? Hierin kunnen we kort zijn, ja deze kunnen in elke gewenste kleur geschilderd worden. Men kan zo een uitstraling geven aan bijvoorbeeld het interieur en de muren.

Zelf schilderen of uitbesteden?

Voor het schilderen van kunststof kozijnen hebt u een hechtprimer nodig die er voor zorgt dat de verf zich goed vast hecht aan het gladde raamkozijn. Het is verstandig om eerst advies in te winnen over welke verf het beste gebruikt kan worden. De kozijnen van uw huis zijn, net als de rest van uw gevel, het eerste wat de buitenwereld ziet aan uw huis. Het moet er daarom verzorgd uitzien. Om het beste resultaat te halen en tijd te besparen kunt u een schildersbedrijf inschakelen. Dit brengt natuurlijk wel extra kosten met zich mee.

Onderhoud uitbesteden

Heeft u kunststof kozijnen op meerdere verdiepingen van uw huis dan wordt het lastig om elk raamkozijn goed te reinigen. Bij sommige kozijnleveranciers kan u een onderhoudscontract af sluiten. U betaalt dan meestal in abonnementsvorm een bedrag zodat jaarlijks uw kunststoffen raam- en deurkozijnen in optimale conditie worden gehouden en voorkomt u dure reparaties. Het type woning waarin u woont bepaald voor een groot deel de hoogte van de kosten per maand. Een vrijstaande woning heeft meer ramen dan een rijtjeshuis en is hierom ook duurder.

Vrijblijvend een expert inschakelen!

Of u nu een kunststof kozijn wilt laten plaatsen of het onderhoud wilt uitbesteden aan een professional. Het is belangrijk om vooraf informatie in te winnen en de verschillende kosten met elkaar te vergelijken. Op deze pagina heeft u al het een en ander kunnen lezen over het onderhoud van kunststof kozijnen. Vraag via onze offertepagina vrijblijvend en kosteloos tot 6 offertes aan van bedrijven uit uw regio. Na uw offerteaanvraag kan u de prijsoffertes vergelijken en een kozijnspecialist inschakelen voor het uitvoeren van de klus!

kunststof kozijnen reinigen

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op uw nieuwe kozijnen!

Vraag kosteloos en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van verschillende kozijnspecialisten uit uw regio. Na de aanvraag ontvangt u snel meerdere offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kies voor de kunststof kozijnleverancier met het beste aanbod.